Begrotingen

Gisteren een goede uitleg gehad van Paul Krusemeijer, gemeente Breda, over de manier waarop de gemeente haar geld beheerd. We waren met drie man van Gemeentebelangen, omdat we willen leren voordat we gaan roepen en omdat we beslagen ten ijs willen komen bij de verkiezingen van volgend jaar maart.

De belangrijkste les: de gemeente is geen bedrijf, zij hoeft geen inkomsten te genereren. Zij hoeft alleen maar geld uit te geven, hoe leuk is dat! Inzicht: de gemeente moet ervoor zorgen dat de burgers geld kunnen verdienen, niet zijzelf. Bij belastingen gaat het dus niet om het belasten van burgers, maar van het maken van een potje om  leuke dingen te doen voor de mensen. Veel mensen voelen het niet zo, dat weet ik, maar dat komt omdat het vertrouwen in de politiek nogal beperkt is.

Wethouders houden van leuke dingen doen voor de mensen, en goede sier maken voor de raad zodat ze tevreden zijn. Het zou in de politiek – en in het leven – veel minder moeten gaan om geld,maar om wat we ermee kunnen bereiken. Daarom heb ik een voorstel: we begroten voortaan per drie maanden. we delen de pot die we jaarlijks krijgen uit Den Haag gewoon in vier stukken, en beginnen aan het werk.

De gemeente heeft in haar begroting heel mooie doelstellingen geformuleerd, het College stelt dat op en de raad keurt het goed. Lees zelf maar op http://www.hetgeldvanbreda.nl. Op basis van dit document kun je gerust de wethouders hun gang laten gaan, zij kennen veel mensen en weten waar de kansen liggen in de stad. Ja, dat gaat over mensen, en dat is iets anders dan vriendjespolitiek. Zonder verbindingen komt er niks tot stand, we moeten risico’s durven nemen op basis van het lef van burgers om hun nek uit te steken. Geef mensen een kans om te schitteren, mensen in organisaties, mensen in de wijken.

Dat was mijn pleidooi. Geen standpunt van Gemeentebelangen, we werken nog aan het programma. Maar als u het met mij eens bent, ga ik mij hard maken voor een andere manier van begroten. korte termijn doen, lange termijn ambities. Laat maar horen….

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s