Bonnetjes

Sommigen bewaren alles in een schoenendoos, sommigen maken netjes copieen en stoppen die in een map. Vier keer per jaar gaan we optellen, hoeveel kosten hebben we gemaakt? De BTW die we hebben betaald, kunnen we aftrekken van de BTW die we hebben ontvangen, en graag zien we dat dit elkaar opheft. Dus verzamelen we zoveel mogelijk bonnetjes en proberen creatief te zijn.

Wat is aftrekbaar, wat zijn de bedrijfskosten? De belastingdienst heeft lijstjes, die we ongeveer kennen. Maar als je vanuit huis werkt, zoals zovele startende ondernemers doe, zou eigenlijk alles aftrekbaar moeten zijn. Want je hele huishouden werkt mee om jouw bedrijf mogelijk te maken. Niet alleen een printer of een cartridge, niet alleen papier of een nietmachine, maar ook drie maaltijden per dag en sigaretten. Etentjes met vrienden zijn eigenlijk ook bedrijfskosten, je bespreekt je projecten en je krijgt goede tips. Een hapje eten langs de snelweg, in je eentje, op weg naar die andere klant – aftrekbaar.

Ik daag allen ondernemers uit om het eens te proberen. Tel al je onkosten bij elkaar, eten, kleding, horeca, parkeergeld, huur…..kinderoppas, kadootjes voor je vrouw, fietsen voor de kinderen. Alles heb je nodig voor een gezonde werkomgeving, alles nodig voor een goede omzet waar je van kunt eten. Vul gewoonal die kosten in als bedrijfskosten en kijk maar of ze komen controleren. Je moet geluk hebben, maar je hebt ook een goed verhaal.

Lijkt me leuk, collectieve burgerlijke creativiteit vanuit Breda, ondernemershart van Brabant. Als wij het niet doen, doet niemand het. Want in Den Haag wordt alleen maar gerekend aan inkomsten voor de schatkist, en pas in tweede instantie aan de groei van de economie. De politiek is hier oneerlijk in, de economen rekenen aan modellen waarin de overheid financieel sterk moet zijn – terwijl de overheid geen bedrijf is, maar gewoon een club die geld uitgeeft. Over de ruggen van de kleine ondernemers, met veel faillisementen tot gevolg, ze gooien het kind met het badwater weg. Gedoe met onkosten maakt de handel kapot, en ondergraaft de passie waarmee deze harde werkers dagelijks hun best doen.

Alles declareren betekent bovendien minder denkwerk en dus minder hoofdpijn….wie doet er mee?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s